Powrót do listy przepisów
Żeberko z grilla w sosie TABASCO® BBQ

Składniki dla porcji 0:

  • 150 g suszonych śliwek
  • kilka łyżek pasty pomidorowej lub dobrego keczupu
  • szczypta cynamonu
  • kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cukier (opcjonalnie)
  • sos TABASCO® Original Red

Żeberko z grilla w sosie TABASCO® BBQ

Przygotowanie

Suszone śliwki zalać na noc wodą. Następnego dnia ugotować (nie odlewać wody). Czosnek utrzeć na tarce i dodać do śliwek. Wlać sos sojowy i dodać pastę pomidorową lub dobry keczup. Wszystko zmiksować na gładko. Doprawić do smaku sosem TABASCO® i szczyptą cynamonu. 

Żeberka oczyścić i umyć. W rondlu nastawić wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, tymiankiem, sosem sojowym i pieprzem. Wrzucić żeberka i gotować je do miękkości.  Wyjąć i delikatnie osuszyć. Można pokroić je na pojedyncze ”kostki”.

Żeberka zanurzyć w sosie BBQ i układać na ruszcie grilla razem z cebulami pokrojonymi w grube plastry. Opiec na mocny, złoty kolor, co jakiś czas przewracając żeberka (mogą się nawet delikatnie „przypalić” ).

Plastry cebuli przed podaniem przyprawić delikatnie solą lub skroić sosem sojowym.

> Pobierz przepis (PDF)
Więcej przepisów