Powrót do listy przepisów
Tagiatelle z pieczoną dynią rozmarynem parmezanem i TABASCO®

Składniki dla porcji 0:

  • kawałek dyni Muskat
  • kilka łyżek miodu
  • 50 ml białego wina
  • kawałek masła
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka listków kolorowej bazylii
  • kawałek parmezanu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • TABASCO® Brand Pepper Sauce
  • sos sojowy Kikkoman
  • czarny pieprz
  • 100 g świeżego makaronu tagliatelle
  • dobra oliwa

Tagiatelle z pieczoną dynią rozmarynem parmezanem i TABASCO®

Przygotowanie

Dynię kroimy na kawałki. Układamy je na pergaminie. Skrapiamy miodem i posypujemy gałązkami rozmarynu i tymianku. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy do momentu aż dynia zmięknie i delikatnie się skarmelizuje. Odcinamy skórę, a upieczony miąższ kroimy w średnią kostkę. W patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dodajemy dynię , białe wino i smażymy kilka minut.  Dorzucamy ugotowany al dente makaron tagliatelle. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, czarnym pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®  dla nadania ostrości.. Wykładamy na ogrzany talerz. Na górę układamy wiórki z parmezanu i listki kolorowej bazylii. Skrapiamy dobrą oliwą. Smacznego!!!

> Pobierz przepis (PDF)
Więcej przepisów