Powrót do listy przepisów
Śledź słodko-kwaśny z sosem TABASCO® na ostro

Składniki dla porcji 0:

  • 4 płaty dobrego śledzia np. matiasa
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 strąk papryki
  • sos TABASCO® Original Red
  • szczypta cukru lub łyżka miodu
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Śledź słodko-kwaśny z sosem TABASCO® na ostro

Przygotowanie

Filety ze śledzia oczyścić, umyć i  jeśli są zbyt słone wymoczyć w mleku lub wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki (2-3cm).

Cebulę obrać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Pomidora sparzyć  w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w średnią kostkę. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucić najpierw cebulę, potem paprykę, a na końcu pomidor. Chwilę wszystko razem smażyć . Podlać kilkoma łyżkami wody, tak oby wytworzył się sos.

Doprawić wszystko solą, pieprzem i sosem TABASCO®. Dla złamania smaku dodać szczyptę cukru lub łyżkę miodu. Odstawić do ostygnięcia.

Przełożyć sosem kawałki śledzia.

Na koniec całość obsypać dużą ilością świeżego, drobno siekanego szczypiorku.

> Pobierz przepis (PDF)
Więcej przepisów