Powrót do listy przepisów
Sałatka z młodych ziemniaków z sosem TABASCO® i natką pietruszki

Składniki dla porcji 0:

  • 0,8 kg ziemniaków (dobrych sałatkowych)
  • mały słoik francuskiej musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 średnie czerwone cebule
  • oliwa
  • kilka ząbków czosnku
  • sos TABASCO® Original Red
  • mała garść kaparów
  • sok z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz

Sałatka z młodych ziemniaków z sosem TABASCO® i natką pietruszki

Przygotowanie

Ziemniaki dobrze umyć i ugotować w mundurkach. Powinny  być miękkie, ale trzeba uważać żeby ich nie rozgotować bo będę  „rozmazywały” się  w sałatce. Ostudzone pokroić w dużą kostkę.

Musztardę wymieszać  z kilkoma łyżkami oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić jeszcze sporym chlustem sosu Tabasco®, sokiem z cytryny i ewentualnie solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę (kilka krążków zostawić do ozdoby).

Natkę i kapary drobno posiekać. Ziemniaki delikatnie wymieszać z sosem musztardowym, cebulą, natką i kaparami. Odstawić na kilkanaście minut aby wszystkie smaki się dobrze przegryzły.

Taka  sałatka może być samodzielnym daniem ale jest przede wszystkim idealnym dodatkiem do dań z grilla.

> Pobierz przepis (PDF)
Więcej przepisów