Powrót do listy przepisów
Sałatka z jarmużu i brukselek z sosem miodowo-musztardowym

Składniki dla porcji 0:

  • kilka liści jarmużu
  • 1 marchewka pomarańczowa
  • 1 marchewka fioletowa
  • kilka brukselek
  • kawałek korzenia topinamburu
  • 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
  • kilka listków natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 10 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • TABASCO® Brand Garlic Pepper Sauce

Sałatka z jarmużu i brukselek z sosem miodowo-musztardowym

Przygotowanie

Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny i sosem sojowym. Powoli dolewać olej, cały czas mieszając, aż sos  uzyska gęstą kremową konsystencję. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i dla nadania ostrości kilkoma kroplami sosu TABASCO® z czosnkiem.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki. Brukselkę rozdzielamy na pojedyncze listki. Blanszujemy jarmuż i brukselkę w lekko osłodzonej i osolonej wodzie. Studzimy. Marchewki i topinambur obieramy. Przy pomocy obieraczki z marchewek ścinamy cienkie długie  paski. Topinambur kroimy w bardzo cienkie płatki. Marchew i topinambur wrzucamy na kilka minut do wody z lodem, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odcedzamy, lekko osuszamy i mieszamy razem z pozostałymi. Sałatkę polewamy sosem. Obsypujemy obficie prażonymi pestkami słonecznika i posiekaną drobno natką pietruszki.

> Pobierz przepis (PDF)
Więcej przepisów