Powrót do listy przepisów
Pikantny kurczak smażony w maślance

Składniki dla porcji 0:

  • 3 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki sosu TABASCO® Original Red
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 kurczak (1-1,4 kg), podzielony na 8 części
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Pikantny kurczak smażony w maślance

Przygotowanie

W dużej misce lub dużym zamykanym worku foliowym połącz maślankę, sos TABASCO®, 1 łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Dodaj kurczaka. Przykryj miskę lub zamknij worek. Wstaw do lodówki na 6-24 godziny.

W płytkim naczyniu połącz mąkę, pozostałe 2 łyżeczki soli, czosnek w proszku, cebulę w proszku i pieprz. Wyjmij kawałki kurczaka z marynaty i odczekaj, aż nadmiar maślanki spłynie. Zanurz kawałki kurczaka w mieszance mącznej i odczekaj 10 minut.

Na dużą, głęboką patelnię wlej ok. 2,5 cm oleju. Włóż termometr do głębokiego smażenia i na średnim ogniu podgrzej olej do 175°C.

Smaż po cztery kawałki kurczaka przez ok. 10 minut z każdej strony, od czasu do czasu przewracając, aż będą złotobrązowe i dokładnie usmażone. Przełóż kurczaka na drucianą kratkę ustawioną na blasze do pieczenia.

Porcja dla 4 osób

> Pobierz przepis (PDF)
Więcej przepisów