Powrót do listy przepisów
Pieczony ser brie z jalapeño

Składniki dla porcji 0:

  • 1 opakowanie (225 g) gotowego ciasta francuskiego
  • 1 krążek (225 g) sera brie
  • 2 łyżki sosu TABASCO® Green
  • 1 jajko

Pieczony ser brie z jalapeño

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Rozwiń ciasto francuskie i przekrój w poprzek na 2 kwadraty. Uszczelnij ciastem wszelkie otwory. Umieść jeden kwadrat na blasze do pieczenia, pośrodku połóż ser brie.

Za pomocą widelca zrób kilka otworów na górze sera. Powoli polej ser 1 łyżką zielonego sosu TABASCO® tak, aby wsiąkł do środka. Następnie polej ser pozostałym zielonym sosem, w razie potrzeby robiąc więcej otworów (część sosu spłynie po bokach sera).

Połóż drugi kwadrat ciasta na serze, ostrożnie naciągając go tak, aby zamknąć krawędzie, dokładnie je dociskając. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem.

Piecz przez 10 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Nie trzymaj dania zbyt długo w piekarniku, ponieważ ser może wypłynąć.

Podawaj z krakersami od razu po upieczeniu.

Porcja dla 8-10 osób

> Pobierz przepis (PDF)
Więcej przepisów