Powrót do listy przepisów
Pasta fresca, czyli domowy makaron z pikantnym sosem pomidorowym z sosem TABASCO®

Składniki dla porcji 0:

  • 1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb, np. łososia, pstrąga, szczupaka, karpia, sandacza
  • 2-3 filety ulubionej ryby, np. pstrąga lub sandacza
  • 2 średnie marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 5-6 średnich pomidorów
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek imbiru
  • kawałek imbiru
  • kilka kropel sosu TABASCO® Original Red
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • szczypior
  • kolendra
  • sól
  • pieprz

Pasta fresca, czyli domowy makaron z pikantnym sosem pomidorowym z sosem TABASCO®

Przygotowanie

Pokrojony w cienkie plasterki czosnek podsmażyć chwilę na oliwie w rondelku.

Dodać posiekaną bazylię, oliwki, pokrojone na mniejsze kawałki filety z anchois i kapary. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w średnią kostkę. Dorzucić do rondelka. Doprawić pieprzem. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez około pół godziny, aż sos odparuje i zgęstnieje.

Pod koniec gotowania przyprawić sosem TABASCO® do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Odcedzić i wrzucić do sosu, wymieszać, by makaron się nim równomiernie pokrył.

Danie podawać posypane obficie tartym parmezanem.

> Pobierz przepis (PDF)
Więcej przepisów