Powrót do listy przepisów
Omlet z ziemniakami – czyli tortilla de patatas

Składniki dla porcji 0:

  • 2 jajka
  • 2 ugotowane średnie ziemniaki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kawałek sera gruyère
  • sos TABASCO® Habanero
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • masło lub oliwa z oliwek do smażenia

Omlet z ziemniakami – czyli tortilla de patatas

Przygotowanie


Jajka rozbić widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka).

Masę jajeczną przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero, dodać posiekany szczypiorek.

Ziemniaki pokroić w cząstki, przesmażyć  na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu. Zalać je masą z jajek, posypać obficie startym serem gruyère, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać aż cała masa dobrze się zetnie.

Omlet podawać z kwaśną śmietaną i, w przypadku miłośników mocnych wrażeń, z większą ilością TABASCO® Habanero.

> Pobierz przepis (PDF)
Więcej przepisów