Powrót do listy przepisów
Omlet z sosem TABASCO® – na ostro!

Składniki dla porcji 0:

  • 2 jajka
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2-3 średnie pieczarki
  • kilka łyżek masła
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków natki pietruszki
  • sos TABASCO® Original Red
  • sól
  • pieprz

Omlet z sosem TABASCO® – na ostro!

Przygotowanie

Pomidorki podpiec przez kilka minut w mocno nagrzanym piekarniku.

Na patelni rozgrzać masło. Na maśle przesmażyć pokrojoną w paski paprykę i pieczarki pokrojone w cząstki. Warzywa i grzyby zdjąć  na chwilę z patelni. Jajka rozbić widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka). Masę jajeczną przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu TABASCO®.

Na patelni ponownie rozgrzać trochę masła. Wrzucić na nie pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wlać masę jajeczną. Gdy się zacznie delikatnie ścinać rozłożyć na omlecie upieczone pomidorki, paprykę i pieczarki. Posypać obficie posiekaną natką pietruszki.

Aby ściął się także wierzch omletu można spróbować go przewrócić lub wstawić do piekarnika z włączoną opcją górnego grzania.

> Pobierz przepis (PDF)
Więcej przepisów