Powrót do listy przepisów
Mule w sosie porowym

Składniki dla porcji 0:

  • 1 kilogram muli w muszlach
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 150 g masła
  • 1 por
  • 200 ml białego wina
  • TABASCO® Brand Pepper Sauce
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • bagietka
  • sól, czarny pieprz

Mule w sosie porowym

Przygotowanie

W głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzewamy połowę masła. Wrzucamy posiekany w cienkie płatki czosnek. Krótko smażymy uważając żeby czosnek się nie przypalił a jedynie oddał swój aromat. Dorzucamy oczyszczonego i  pokrojonego w pół-plasterki pora i  smażymy  2-3 minuty. Wrzucamy mule. Mieszamy. Podlewamy białym winem i wszystko razem dusimy pod przykryciem.  Po kilku minutach odkrywamy , dorzucamy resztę masła i jeszcze chwilę dusimy. Przyprawiamy szczyptą soli i czarnym pieprzem. Dla nadania ostrości dodajemy spory chlust sosu TABASCO®. Na koniec wrzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki. Podajemy ze świeżą, chrupiącą bagietką.

> Pobierz przepis (PDF)
Więcej przepisów