Powrót do listy przepisów
Chili con carne czyli duszona wołowina w sosie pomidorowym

Składniki dla porcji 0:

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 średnie dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • ok. 200 g puszka czerwonej fasoli
  • 2-3 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego zmielonego
  • TABASCO® Habanero
  • sos sojowy Kikkoman
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 żółtka + 2 łyżki mleka
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Chili con carne czyli duszona wołowina w sosie pomidorowym

Przygotowanie

Pomidory i papryki opiec nad płomieniem. Zawinąć w folię aluminiową aby łatwiej było zdjąć skórkę i odstawić do ostygnięcia. Warzywa powinny nabrać lekkiego dymnego aromatu, dzięki któremu cała potrawa zyska charakterystyczny smak.

W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kmin rzymski i delikatnie wszystko uprażyć. Partiami dodawać zmieloną wołowinę i pokrojony w paski boczek. Co jakiś czas mieszając, rumienić mięso. Przyprawić je sosem sojowym i  cukrem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawić pieprzem. Dusić na małym ogniu około 20 minut. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki paprykę i odsączoną, opłukaną czerwoną fasolę.

Gotować jeszcze około 5 minut. Pod koniec gotowania podlewać stopniowo potrawę odrobiną wody tak, aby powstało trochę gęstego sosu. Przyprawić jeszcze raz do smaku sosem sojowym, pieprzem i TABASCO® - dla nadania potrawie odpowiedniej ostrości. Na środku ciasta francuskiego ułożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Pociąć w plastry o grubości około 1,5 cm.

Piec 15-20 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.

> Pobierz przepis (PDF)
Więcej przepisów